Sejarah Nagara Kedah

October 11, 2009 at 6:37 am (Sejarah) (, )

Bendera Siam dan Bendera Kedah

Orang Melayu Keturunan Siam

Di Malaysia hari ini, masyarakat Siam dianggap dianggap “>sebagai sebagai “>berasal dari Thailand. Mereka juga dilihat sebagai beragama Buddha dan mengamalkan budaya dan cara hidup orang orang Melayu tempatan. Dari aspek sejarah pula, orang-orang siam ini dianggap sebagai penjajah yang pernah menakluki negeri-negeri melayu disatu ketika dahulu. Asal-usul mereka dikatakan akan “>bermula dari dari “>Luang Phrabang dari puak Sukuthai. Maklumat-makumat ini mempunyai asas akan tetapi ia menceritakan tentang orang-orang thai, bukan orang-orang siam.

Pada hari ini orang Siam banyak terdapat di Kedah, Perlis dan Kelantan. Mereka beragama Islam dan bertutur kampungnya “>bertutur “>dalam bertutur “>dalam “>bahasa Siam selain berbahasa dalam “>bahasa “>Melayu, sepertimana di Selangor dimana orang-orang kampungnya bertutur dalam bahasa bahasa “>Jawa. Telah menjadi lumrah dan kebiasaan di Kedah untuk orang-orang kampungnya bertutur dalam bahasa Siam sewaktu keramaian seperti seperti “>kenduri, qurban dsbya. Bertutur dalam bahasa Siam tidak membuat mereka kurang kemelayuannya, seperti juga orang Jawa di Selangor.

Terdapat tiga perkara yang ingin saya kemukakan kepada pembaca sekalian iaitu,
Tahukah anda,
– bahasa bahasa “>siam tidak sama dengan bahasa thai?
– bahawa nama-nama tempat di Malaysia mempunyai makna dalam bahasa Siam?
– raja-raja kita mengamalkan adat siam?

Pengkajian saya mendapati bahawa orang siam ini ini “>lebih kepada pada “>rumpun rumpun “>Melayu Melayu “>walaupun selama ini mereka di letakkan dibawah rumpun Mon khmer, sama dengan orang-orang Thai, orang Kambodia, orang Burma, orang Laos dsbnya. Agak menghairankan pula apabila orang Melayu Islam di Kambodia dikenali sebagai orang Melayu Champa, sedangkan mereka ini adalah adalah “>juga juga “>dari melayu “>dari “>keturunan Siam islam. Orang Melayu tidak tidak “>boleh dikategorikan sebagai berada di Malaysia sahaja kerana pada zaman dahulu, Malaysia tidak ujud begitu juga sempadan yang ada sekarang dan bangsa melayu dari pelbagai keturunan bebas bergerak melalu perdagangan kerana melayu adalah ‘sea fairing nations’.

Seterusnya, banyak maklumat mengenai Kesultanan Kesultanan “>Melayu Melaka itu itu “>sendiri adalah adalah “>diperintah oleh raja-raja Siam Islam, yang merupakan merupakan “>rumpun rumpun “>Melayu. Sekiranya kita kita “>menolak orang-orang Siam dari rumpun Melayu, bermakna kita menolak zaman kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka juga. Selain itu adat orang Siam dalam kehidupan seharian masih lagi digunakan masyarakat melayu Malaysia hari ini seperti membasuh kaki sebelum tidor, hantar sirih pinang sewaktu meminang, pakaian kuning untuk raja-raja adalah juga merupakan adat siam.

Pemerintahan raja berpelembagaan seperti diamalkan di Malaysia dimana raja-raja negeri bergilir menjadi Yang Di Pertuan Agong, bukan lah perkara baru. Ia telah diamalkan di Kerajaan Benua Islam Siam, Dinasti Ayuthia semenjak tahun 1350 lagi. Oleh itu dari 33 orang raja yang memerintah Ayuthia, hanya 3 sahaja sahaja “>makam raja yang terdapat di Ayuthia, Thailand hari ini. Mana perginya makam 30 orang raja-raja yang memerintah Ayuthia dahulu? Jawapannya mudah sahaja, makam mereka mereka “>berada di nusantara kerana mereka memerintah Ayuthia dari kawasan masing-masing seperti Melaka, Pattani, Acheh, dll.

Negara Thailand hari ini asalnya adalah Mereka “>adalah “>negara siam siam “>islam. Mereka adalah puak kafir tantera sukuthai yang menawan Ayuthia siam islam islam “>dalam tahun 1767. Mereka kemudian memperkenalkan “Dasar Rathinayok” untuk meng thai kan bangsa siam islam.Pada masa inilah, ramai orang-orang Melayu Siam di Kedah, Patani, Kelantan menderita dan di bunuh atas alasan menentang dasar itu, itu “>kerana waktu itu kita belum lagi merdeka dan menantu Chulalongkorn, Sultan Abdul Hamid menjadi Sultan di Kedah turut menguatkuasakan arahan ini.

Penulisan Prof Dr Nik Nik “>Anuar Nik Mahmud dalam Sejarah Perjuangan Melayu Patani 1785-1954 membuktikan segalanya,

“Pibul telah mengubal Dasar Siam Rathaniyom atau dasar dasar “>adat resam Siam(bermaksud thai disini). Di bawah dasar ini, kesemua penduduk di negara itu itu “>tanpa mengira kaum dan agama dikehendaki memakai pakaian potongan Eropah, bertopi, makan makan “>dengan sudu dan menggunakan meja sebagai tempat makan. Bagi memastikan dasar itu berjaya, Pibul Songgram terlebih dahulu telah bertindak menghapuskan penentang-penentangnya yang dianggap boleh menggagalkan rancangannya. Operasi menangkap musuh-musuh politiknya telah dijalankan pada awal Januari 1940 atas alasan untuk untuk “>membersihkan anasir-anasir yang terlibat dalam komplot untuk menggulingnya. Antara mereka yang ditahan termasuklah Putera Chainat, bapa saudara Raja Ananda Mahidol, Kolonel Phraya Song dan Leftenan-Jeneral Phraya Thephusdin. Pibul memulakan rancangannya dengan dengan “>mengumumkan tujuh dikri dikri “>atau arahan bersifat perundangan dalam tahun 1939. Ketujuh-tujuh dikri itu negara “>itu “>adalah mengenai cara untuk menanamkan semangat semangat “>cintakan negara di kalangan rakyat negara itu. Sejajar dengan semangat itu nama negara itu telah ditukar daripada “Siam” kepada Thailand “.

Seperkara yang tidak tidak “>disebut diatas ialah mengenai penggunaan bahasa. Bahasa Siam tidak tidak “>lagi lagi “>boleh boleh “>dituturkan. Hanya bahasa thai saja boleh digunakan di Thailand, diajar di sekolah-sekolah dan pada hari ini bahasa siam tidak lagi digunakan, malah pupus di Patani pun. Ini tidak berlaku di negeri Kedah, Kelantan dan Perlis.

Dibawah ini saya bentangkan beberapa contoh perkataan untuk makluman pembaca semua:-

MELAYU -SIAM -THAI

Kasut -kasut -keak
Masalah -susah -lam bak
Air kopi – nam kopi -nam cha
Jambam – jaman -suam
Datuk – tok wan -na
Pelita – peta -telat
Salah – salah -jot
Kereta – kayta -rot

Seterusnya pula kita lihat makna-makna yang lain yang berkaitan,

NAMA- MAKSUD (bukan makna)
Merong Maha Wangsa-Naga Pembesar bangsaHarimau
Jit ra- henti rehat
Pen dang- senapang bunyi
Sik- empat
Na mi – muka beruang
Chang loon-gajah gajah “>jatuh (gajah duduk)
Gu run – gerun, ngeri
Ta jar-Pengkalan gergasi
Kok bah-pulau gila
Kok diang – pulau merah
Che nang – nama puteri
A rau – kami
Per lis-bedak
Kang gar – betis patah
To biar – heboh maklumkan
Kam par- langkah hutan
Be ruas – puak kaya
Leng gong- turun duit
Gang ga -persisiran perniagaan
Kang sar – tepi harimau/tentera/laksamana
Ban ting -Kampung Cik
Jug ra – pindah/berangkat
Lukut – lombong bijih
Te reh (di Muar, Johor) – Istana Lama(Istana Sayyidina Jamalul Alam Badrul Munir)
Se rem ban – beli rumah kampong
Se lan gor – teduhan tumbuhan/pokok hutan
Mu ar – topi/mahkota raja siam
Si ga pu ra – empat laksemana laksemana “>taring bertempat, empat laksemana yg garang
ini ialah,
1-Sultan Nai Hisbu Muadzam Syah, Song Tham Ayuthia.
2-Putra Santubong, Sultan Hassan, Raja Borneo.
3-Putra Rhiau, Sultan Pagoh,Shaari Riayat Syah Johor.
4-Putra penggiran, Sultan mustapha Kecil Bongsu, Sultan Berunai

Hang Tu ah – Laksemana berani (jadi) ketua
Hang Je bat – Laksemana rajin puasa
Hang Le Kir – Laksemana jadi terkenal/masyhur
Hang Le Kiau – Laksemana yang bertaring/garang
Hang Kas tu ri – Laksemana jaga ehwal perkapalan
Nu san ta ra – tunas pendek tunggu merebak((syiar islam)
Sa kai – rasa miang
Ma la ka – mari lah niaga
Ma la yu – mari lah duduk
Ma ni la – mari lah sini
Ke dah – surat kuasa
Mi nang ka bau – kaya(anak)perempuan ringan kerja
Rem bau – rumah pekerja
U lu lan gat – masyhur ikat tambatan kapal/perahu
A yu thia – tempat semayam raja
Raja Man da li ka – raja kami baik terkenal niaga
Se ri Lang ka – Laksemana itu, cucu beta.
(Titah Sultan Zahiruddin Babur Syah Syah “>kepada rakyatnya, perihal cucunya Sultan Mahmud Syah yang pernah bersemayam di Pulau Sri Langka).
Fi li fi na – Abang Ali, Abang Beta.
(Berkata
Tuanku Nai Long Ismail,Raja Filipina berkenaan abang nya Tuanku Nai Long Ena yang menjadi Raja Riau Lingga bergelar Paduka SeriSultan Ali. Mereka berdua adalah anakanda Sultan Mad Zaffar Syah III, yang menjadi Raja Kuala Kangsar).

Dari mana pula kita kita “>hendak memastikan bahawa raja-raja kita mengamalkan adat siam sedangkan selama ini pada “>ini “>pembaca termasuk saya sebelum pada ini Manuskrip “>ini “>tidak mengetahui perkara ini. Untuk itu kita perlu melihat sebuah sebuah “>manuskrip lama yang di bukukan bertajuk Undang-Undang Kedah, terjemahan Maryam Salim, terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka,2005. Ia merupakan sebuah teks penulisan jawi perlembagaan Nagara Kedah dahulu (bukan negeri Kedah yang kecil seperti seperti “>hari ni). Manuskrip ini baru dipulangkan oleh Inggeris sekitar tahun 2003/2004 setelah dirampas di Kota Beruas sewaktu mereka menyerang dan membakar istana raja siam islam disana. Inilah sikap penjajah yang cuba menutup kebesaran dan kemaraan agama islam di nusantara ketika itu. Manuskrip ini ditulis tulis “>berperingkat-peringkat dan pada penghujung manuskrip di tulis seperti berikut,

“Tamat al kalam bilkhair wassalam, hijratun nabi sallah alaihi wasalam,dua dua “>ratus dua puluh tahun, pada pada “>bulan Rabiulawal, pada hari Selasa, zaman Sayyidina Ali wa Maulana Paduka Seri Sultan Jamalul Alam Badrul Munir duduk diatas takhta kerajaan di negeri Acheh Darussalam yang mashyur dibawah angin…….”

Sekiranya manuskrip ini ini “>telah mula ditulis sejak tahun 220 hijrah (800 M) lagi, ini bermakna Acheh ketika itu sudah mempunyai raja yang beragama islam bernama Sayyidina Ali. Ayahanda baginda, Paduka Seri Sultan Sayyidina Sayyidina “>Jamalul Jamalul “>Alam Alam “>Badrul Munir, bersemayam di Bukit Bukit “>Tereh, Muar Johor. Sultan Sayyidina Jamalul Alam ini pula ialah anakanda kepada Raja Merong Merong “>Mahawangsa yang berkerajaan di Kuala Muda, Merbok Kedah. Istana Merong Mahawangsa Mahawangsa “>terletak di Bukit Choras, Kulim Kedah (dikatakan sebagai kuil hindu). Permaisuri Merong Mahawangsa, Sharifah Mariam ibni Syed Jamal Al Jefri (keturunan Bani Hasyim) digelar Tok Soh. Makam dan Kg Tok Soh masih ada hingga kini.

Seperkara lagi ialah, jika manuskrip ini memperkatakan tentang undang-undang Kedah, mengapa pula ia ditulis di Acheh. Berdasarkan kepada salsilah diatas (cucu,anak dan datuk) membuktikan jajahan Nagara Kedah Islam ketika itu sedang membesar dan ia termasuk juga Acheh, semenanjung tanah melayu (disebut Melaka) dan Ligor.

“Hikayat Merong Maha Wangsa and The History of Kedah or Kedah Annals described Langkasuka as covering the Isthmus (se genting ke ra) from sea to sea, from the port of Pattani to Kedah, with Gunung Jerai as the centre of the kingdom.” :
Zulkifli Mohamad, “Evanescent Kingdoms, Everlasting Spirit,Seeking
Langkasuka”,ms6.

Inggeris sewaktu menjajah negara kita, telah cuba menghilangkan bukti sejarah sejarah “>dengan membina loji air di dua dua “>kawasan ini ini “>iaitu di Bukit Bukit “>Choras dan Bukit Tereh sekaligus memusnahkan tinggalan tinggalan “>istana istana “>disitu. Saki-baki tinggalan kota istana masih lagi terdapat di dua bukit ini. Malangnya, sejarah kita dah pun tertulis seperti yang kita kita “>ketahui hari ini, berversi barat. Manuskrip Undang-Undang Kedah ini samada kita setuju atau tidak membuktikan islam telah sampai ke Semenanjong Tanah Melayu dan Acheh (dalam Nagara Kedah) jauh lebih awal dari Melaka.

Petikan seterusnya,

“Demikianlah zaman raja-raja dahulu-dahulu itu. Pada adat raja-raja dibenua Siam gelar demikian itu bahasa Siam Cau Phaya Kersan”.(ms 36)
Tidak teragak jika saya katakan bahawa asal keturunan bangsa adat “>bangsa “>Melayu Melayu “>ialah Siam kerana raja-raja Melayu yang menjadi tunggak adat istiadat bangsa Melayu telah pun menggunakan adat tersebut.

Seterusnya, dimuka surat yang sama, perihal pemerintah Johor,
“Maka pada Bahasa Melayu Bendahara itu itu “>panglima negeri. Pada segala negeri yang kecil-kecil bendahara itu dikatanya lambat pada adat Siam.”

Mengikut manuskrip ini ini “>lagi, Maharaja Siam ini disebut disebut “>Duli Yang di Pertuan Yang Maha Mulia (diikuti diikuti “>nama nama “>mereka), sementara raja-raja daerah disebut Paduka Seri Sultan (diikuti nama mereka). Ini jelas kekal sehingga kehari ini.

“ Pada tarikh seribu enam puluh tahun, tahun Zai, pada pada “>tujuh belas hari hari “>bulan Jamadilakhir, hari jumaat, bahawa pada ketika itu maka adalah dititah Syah Alam yang Maha Mulia terjunjung keatas jemala paduka raja suruh salin ambil taruh undang-undang perbuatan Datuk Besar di Hulu alaihi rahmatullah supaya sudahlah tahu hukum sedikit-sedikit”, m.s.1.

Lagi bukti berkenaan Paduka Seri Sultan yang menjadi menteri,

“Maka adat ini daripada raja-raja duhulu sampai pada turun “>pada “>Marhum Naga turun turun “>pada Datuk Besar , turun pada Datuk Seri Tuan Tuha, turun kepada Datuk Maharaja Encik Yusuf dikurnia Paduka Marhum Kimbang akan Datuk Maharaja segala adat ini dan suatu dikurniai kepada Datuk Seri Bongsu, iaitu Datuk Paduka Seri Perdana Menteri Anak Bukit. Tamat/” (m.s 40)

Marhum Naga ialah Almarhum Sultan Rijaluddin ibni Muhammad Johan Syah III. Dalam sejarah Thailand baginda baginda “>dikenali sebagai Rama Tibodi II. Di Melaka, baginda bergelar Parameswara Melaka (1424-1448).

Ayahanda baginda, Tunku Mohammad Chan memakai gelaran Sultan Mohammad Johan Syah III dan bergelar Tok Temong di Beruas (Perak). Baginda pernah menjadi Raja Kota Beruas
(1388 – 1395). Sejarah Kedah ditulis dengan nama Sultan Rijaluddin Muhammad Syah sebagai satu nama sedangkan
nama Muhammad Syah adalah nama ayahanda baginda !!

Seterusnya ayat, ‘…Datuk Paduka Seri Perdana Perdana “>Menteri Menteri “>Anak Bukit’, membuktikan bahawa Perdana Menteri Kedah menetap di Anak Bukit dan bergelar Datuk Seri Bongsu. Gelaran ini ini “>diberikan kerana Sultan Mohammad Jiwa Nai Nal Adilin yang berkahwin dengan adinda bongsu Syarif Yang Di Pertuan. Pada hari ini, Istana di anak bukit adalah tempat bersemayamnya Sultan Negeri Kedah.

(Jika anak cucu Perdana Menteri kepada Maharaja menjadi Sultan Kedah, kemana perginya pulak keturunan Maharaja Siam (Syarif Yang Di Pertuan) Islam pada hari ini?)

Seterusnya,

“Hijrat Al Nabi sallallahu alaihi wasallam pada pada “>seribu tujuh puluh delapan tahun, tahun Dal, pada bulan / Rabbiulawal, hari Isnin, zaman hidirat Maulana Syah Alam semayam di Kota Palas pada ketika itu titah Syah Alam Yang Maha Mulia pada segala pegawai yang tua-tua suruh perbuat undang-undang”. ms 17.

Datuk besar di hulu ialah memanda menteri yang menjadi paduka raja kepada Sultan Muhiyuddin Mansor Syah, Maharaja Benua Islam Siam yang bersemayam di Kota Palas, Ulu Melaka, Pulau Langkawi.

“Itulah asal nakhoda dalam negeri Melaka dengan titah Duli Yang di Pertuan Yang Maha Mulia, ialah mengatakam segala hukum itu tatkala pada zaman negeri Melaka.”(ms98)

Di muka surat yang sama,

“Bermula disuruhnya titah Duli Yang Di pertuan Sultan Mahmud SyahYang Maha Mulia di negeri Melaka pada Hijrah Nabi sallahahu alaihi wasalam seribu enam puluh tujuh.”

Kita lihat pula perjanjian Raja Pulau Pinang Pinang “>Paduka Seri Sultan Abdullah, dengan Inggeris Inggeris “>pada ada “>kali kali “>pertama dalam tahun1786 yang mana baginda tidak tidak “>dibayar satu sen pun oleh Inggeris. Paduka Seri Sultan menyerang Inggeris Inggeris “>dalan tahun 1791 tetapi tewas. Inggeris enggan membuat bayaran kerana kerana “>mereka tahu Paduka Seri Sultan Abdullah tidak ada kuasa untuk mewakili Pulau Pinang, setakat raja daerah sahaja, bergelar Paduka Seri Sultan. Perjanjian Perjanjian “>kedua kedua “>pada 20 April 1791 terpaksa dibuat kerana Inggeris telah pun mendudukki Pulau Pinang semenjak 11 Ogos 1786. Perjanjian kali kedua (1) ini mempunyai 9 syarat, dimana 3 syarat membuktikan kewujudan Maharaja Besar Benua Siam iaitu,

Fasal kedua, menyebut,
Yang Maha Mulia Yang di Pertuan Negeri (Nagara) Kedah bersetuju tidak akan menghalang atau mengenakan cukai keatas apa-apa bekalan yang dibeli di Kedah bagi keperluan Pulau Pinang dan kapal-kapal Syarikat Hindia Timur.

Fasal kelima,
Yang Maha Mulia Yang di Pertuan Negeri (Nagara) Kedah tidak akan membenarkan mana-mana mana-mana “>kuasa Eropah yang lain mendudukki mana-mana tempat di Kedah.

Fasal kesembilan,
Yang Maha Mulia Yang di Pertuan Negeri (Nagara) Kedah tidak akan membekalkan apa-apa barangan keperluan kepada mereka yang bermusuh dengan Syarikat hindia Timur.

Berdasarkan kepada beberapa contoh yang diberikan diatas, pengkaji dan persatuan sejarah tempatan tidak tidak “>seharusnya menafikan kewujudan Maharaja Benua Islam Siam ini. Mereka juga tidak sepatutnya berdolak dalih lagi. Jangan sekali-kali menggunakan perkataan titah dan Syah Alam Yang Maha Mulia kepada Paduka Seri mana-mana raja daerah yang memerintah ketika itu kerana adalagi kuasa yang lebih besar yang mereka bernaung dibawahnya.

Baginda Yang Maha Mulia Yang di Pertuan Nagara Kedah, Maharaja Besar Siam, Khalifah Khalifah “>Sharif Abu Bakar Bakar “>Syah Syah “>tidak mendapat apa-apa bayaran kerana fasal satu mengatakan akan “>Syarikat Hindia Timur akan membayar 6 ribu ringgit Sepanyol kepada Paduka Seri Sultan Abdullah, Raja Pulau Pinang. Perjanjian ini pula dimansuhkan dalam tahun 1800. Pada tahun 1821(tahun musuh bisik), Khalifah Sharif Abu Bakar Syah, Permaisuri baginda baginda “>Puteri Sultan Langkat Pasai dan 4 orang putera baginda telah dibunuh tentera Buddha thai, Raja Rama Chakri I di istana Kota Meang Kuang, Bandar Darul Aman, Jitra Kedah.

PS : Maklumat terbaru mengatakan bahawa Khalifah Sharif Abu Bakar Syah tidak pernah menandatangani perjanjian perjanjian “>dengan dengan “>Inggeris Inggeris “>atau mewakilkan sesiapa pun untuk pergi menendatangani perjanjian itu. Nampak gayanya macam ada konspirasi antara Paduka Seri Sultan Abdullah dengan Inggeris.

(1) Ibrahim Ismail, “Sejarah Kedah Sepintas lalu”, Universiti Utara Malaysia, 1987, ms63,64.

Oleh : anaianai

Di petik dan di paparkan semula : Minda Ahad

1 Comment

  1. nashdrimba said,

    benarlah seperti yang telah diperkatakan, bukti yang dikemukakan amat banyak, kalau tak percaya buatlah forum terbuka antara sejarawan yang pro dan kontra, baru kita dapat tengok mana suku sakat sejarawan atau pengikut mereka yang palsukan sejarah negara kita ni.. cukuplah dengan apa yang dah terjadi kepada jenerasi terdahulu yang macam kita ni, jangan lagi anak cucu kita juga di buai mimpi dengan cerita pak kaduk, cerita si luncai, lebai malang,….. menampakkan yang bangsa kita agak ketinggalan dan bodoh, sehinggakan bangsa lain mengatakan yang kita ni waktu nak merdeka, nak buat jarum pun tak pandai,….apa ni,….. tok nenek kita dah buat meriam dan ubat bedil lebih 300 tahun lagi, [betulkan kalau salah]… bukti meriam ayuthia ada di muzium perancis, yang lain sukothai dan inggeris yang ambil atau musnahkan,…….ni kita di hidangkan cerita-cerita tadi, luncai, kaduk, lebai malang….mana nak buka minda, kalau cerita yang hebat-hebat di putarkan jarum waktunya,,,, apa tidaknya segala manuskrip, catatan, buku-buku kulit hijau, kelabu, merah biru di sabotaj oleh puak penjajah inggeris dan sukothai, ada yang di bawa ke bangkok, dan di bawa ke england, pas tu mengaku la depa punya,, segala bukti dan kehebatan raja-raja dan sultan waktu itu dimusnahkan,…istana di bakar dan ada yang diletupkan, yang ada pun tingal kota ja, tu pun dia kikis apa yang tercatat, dan yang diukir, pas tu yang buat kerja ni bantu inggeris dan sukuthai ni adalah bangsa kita juga bukan dari planet marikh… atau alien,….kalau baca tau la sapa dia….. sedih dan menyayat hati,,,,,,,,moyang saya kata zaman dulu siam perut hijau[ puak kafir sukothai] amat jahat, dok masuk kampung tangkap sapa yang tentang atau bantah peraturan dia,…..ih…ih….ih ramai la yang mati, la ni banyak benda dok jumpa di kedah ni,…. melaka tak jumpa apa-apa ka,…..kalau ada pun sikit la,…..raja dia pun di lantik oleh Khalifah, maulana, yamtuan, Maharaja Empayar Islam Benua Siam Ayuthia, Nagara Kedah Pasai Ma, dengar nama pun gerun,…. tapi kejatuhannya bermula di ayuthia….serangan alungpaya puak sukothai,…inggeris dan perancis pun bantu, kalau 1 lawan 1 tak kut jadi mcm la ni,….harus diingat barat memang anti islam,…ingat ja perang salib……dendam kesumat….penjajah berpakat atas panji-panji yang sama,….spain ke fi li pi na, belanda ke indon, inggeris ke semenanjung Nagara kedah,[boleh kut kata lagu ni]….perancis ke indo cina, siap laporan,,,,,pecah dan perintah,…….kita jadi kecik….spain tulis sejarah filipina, inggeris sejarah semenanjung tanah melayu, [ malaya], dia bagi nama ni, nagara kedah hilang, ……sejarah indon pula di tulis oleh belanda,….tu la ceritanya, betulkan saya kalau ada silap……. ada lagi ni, semua empayar islam jatuh,…semua ada cerita di sebaliknya,….umaiyah……andalus…..othmaniah,….moghul[monggol] di india…empayar cina islam…..dan last sekali Empayar Islam Benua Siam Ayuthia, Nagara Kedah Pasai Ma, sekarang ni yang masih ada hanya Nagara Kedah, ayuthia dah jadi Thailand [Sukohai], pasai ma dah jadi Indon,maknanya di sini Ayuthia dan Pasai Ma ni di dalam nagara kedah, makam raja ayuthia ada 3 ja di sana, yang lain ada di nusantara,…di kedah kut yang paling banyak kerana Khalifah, Maulana, Yamtuan, mcm Yang Di Pertuan Agong ,…..bersemayam di Kedah…….hebatla sejarah kita ni,, macam mencungkil atau mengorek permata yang tertanam jauh di perut bumi,…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: